ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 

             Παιδιά που ζούν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 70%              περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά που ζούν αλλού”

                                                                

                                                                 Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 29/10/2008

                                                                                           (διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ)

 

             Όταν ακτινοβολείται ολόκληρο το σώμα μεγαλώνει ο κίνδυνος για λευχαιμία, ενώ

             για τοπική μόνο έκθεση στην ακτινοβολία (π.χ. στη μία πλευρά του εγκεφάλου) προκύπτει              αυξημένος κίνδυνος καρκινικών όγκων”

            

                                                    Κ. Θ. Λιολούσης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών     

                                                    Βιβλίο «Κινητό τηλέφωνο και Υγεία» Εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ

 

             “Αν είσαι χρήστης κινητού τηλεφώνου έχεις 40% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου              του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 500% αν έγινες χρήστης πρίν από την ηλικία                 των 20 ετών”

                                                   

                                                    Dr. Lennart Hardell, Καθηγητής ογκολογίας και επιδημιολογίας                                                             καρκίνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όρεβρο στη Σουηδία

 

            

 

Ο συσχετισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία μας έχει αρχίσει από το 1974 όταν η Αμερικανίδα γιατρός Νάνσυ Βέρτχαϊμερ πραγματοποίησε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη με την βοήθεια του φυσικού Εντ Λίπερ, η οποία συσχέτισε την παιδική λευχαιμία με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που προκαλούσαν οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος και οι μετασχηματιστές.

 

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε το 1979 αλλά έγινε αποδεκτή μετά από δέκα περίπου χρόνια, με την δημοσίευση μία άλλης μελέτης που έγινε από τον Δρα Ντέιβιντ Σάβιτζ, η οποία είχε στόχο να διαψεύσει την μελέτη της Βέρτχαϊμερ αλλά τελικά κατέληξε να την επιβεβαιώνει.

 

Έκτοτε έχουν γίνει εκατοντάδες διεθνείς έρευνες από ανεξάρτητα πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς. Η μεθοδολογία τους ήταν διαφορετική σε κάθε περίπτωση αλλά καταλήξανε όλες σε ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα. Υπηρξαν και αρκετές μελέτες με αντίθετα αποτελέσματα. Πλέον όμως είναι όλο και λιγότεροι οι επιστήμονες οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις πιο σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες με τα συμπεράσματα τους

 

1. Οι περιπτώσεις καρκίνων παιδιών αυξάνουν όσο μικραίνει η απόσταση των κατοικιών τους από γραμμές υψηλής τάσης (ΔΕΗ) των 50 Hz (Nansy Wertheimer— Ed Leeper)

 

2. Τα παιδιά που κατοικούν σε απόσταση 0-150 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης (50Hz, 200KV), έχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με παιδιά απομακρυσμένων περιοχών (Tomenius L, 1980). Σε περιοχές όπου το μαγνητικό πεδίο υπερβαίνει το 0,3 μΤ ο κίνδυνος

       βρέθηκε 2,7 φορές μεγαλύτερος, ενώ για όσους κατοικούσαν στο ίδιο σπίτι αφ’ ότου

       γεννηθήκανε ο κίνδυνος βρέθηκε 5,6 φορές μεγαλύτερος

 

3. Για τους ηλεκτρολόγους, μηχανικούς τηλεπικοινωνιών και ραδιοερασιτέχνες, ο κίνδυνος

     ανάπτυξης μυελώδους λευχαιμίας είναι 2,6 φορές μεγαλύτερος (Savitz, 1987)

 

4. Για τους ηλεκτρολόγους, ο κίνδυνος καρκίνου του αίματος και της λέμφου είναι 7 φορές

    μεγαλύτερος (Szmigielski, 1988)

 

5. Για τα παιδιά που κατοικούν κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης, ο κίνδυνος καρκίνου είναι 5

    φορές μεγαλύτερος (Savitz, 1988)

 

6. Ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκων του εγκεφάλου στους τεχνικούς ηλεκτρικών εγκαταστάσεων είναι

    13 φορές μεγαλύτερος (Speers, 1988)

 

Προβλήματα υγείας για τα οποία έχουν κατηγορηθεί οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι:

 

· Διαταραχές ύπνου.

· Χρόνια κόπωση.

· Πονοκεφάλοι.

· Μείωση ικανότητας συγκέντρωσης.

· Υπερκινητικότητα σε παιδιά.

· Αρυθμίες, κυκλοφοριακά προβλήματα.

· Παθήσεις ανοσοποιητικού.

· Πρόωρος τοκετός.

· Δυσπλασίες στο έμβρυο.

· Αιφνίδιος θάνατος βρεφών.

· Νευρολογικές ασθένειες (Altzheimer, άνοια, Parkisson).

· Εγκεφαλικές βλάβες.

· Λευχαιμία κυρίως σε παιδιά.

· Καρκίνος, ιδίως εγκεφάλου και στήθους στις γυναίκες.

 

 

 

Γιατί όμως τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι τόσο βλαβερά για εμάς

 

Ο οργανισμός μας είναι ένα ηλεκτρικό—ηλεκτρομαγνητικό σύστημα. Στο σώμα μας κυκλοφορούν ηλεκτρικά ρεύματα τα οποία είναι απαραίτητα για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Όλες οι επικοινωνίες του νευρικού συστήματος γίνονται με παλμικά ηλεκτρικά σήματα ενώ σχεδόν όλες οι βιοχημικές αντιδράσεις, από την πέψη μέχρι την εγκεφαλική λειτουργία, περιλαμβάνουν ηλεκτρικές διεργασίες. Στο εγκεφαλογράφημα για παράδειγμα ανιχνεύονται συχνότητες 2, 8 και 17 περίπου Hz. Στο καρδιογράφημα από λίγα έως μερικές εκατοντάδες Hz. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκέφαλος μας να λαμβάνει κάθε μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σαν πληροφορία την οποία αφού επεξεργαστεί, απορρίπτει. Αυτό δημιουργεί μία υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου προκαλώντας προβλήματα σαν αυτά που αναφερθήκανε.

 

Επίσης είναι γνωστό ότι το σώμα μας είναι κατά 70% νερό τα μόρια του οποίου είναι σαν ηλεκτρκά δίπολα.  Είναι αναμενόμενο λοιπόν η διείσδυση ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος στον οργανισμό μας και η αλληλεπίδραση με τα πεδία του οργανισμού μας να έχει επιπτώσεις, έστω και μακροπρόθεμα στην υγεία μας.

 

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

 

 

1. Κατάρρευση του προστατευτικού φραγμού αίματος—εγκεφάλου από ηλεκτρομαγνητική

Ακτινοβολία

 

O αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι κυταρρικός φραγμός που εμποδίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο. Παρεμβάλεται δηλαδή μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού).

Ο καθηγητής Salford (πανεπιστήμιο Lund, Σουηδία) και η ομάδα του, μελετώντας από 1988 την  επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ποντικών (ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός των ποντικών είναι ανατομικά ο ίδιος με του ανθρώπου), διαπίστωσε διαρροή της πρωτεϊνης αλβουμίνης από το αίμα στον εγκέφαλο των ποντικών. Η διαρροή αυτή συμβαίνει σε μή θερμικές δόσεις ακτινοβολίας, πολύ κάτω από τα επίσημα όρια ασφαλείας. Το φαινόμενο της διαρροής φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Στην δεύτερη εικόνα οι σκούρες κηλίδες

είναι η πρωτεϊνη που έχει διαρρεύσει στον εγκέφαλο.

 

 

3.18ratbrainemf.jpg

 

 Διαρροή πρωτεϊνών, τοξινών ή και διαφόρων φαρμάκων που μπορεί να λαμβάνουμε, από το αίμα στον ανθρώπινο εγκέφαλο δημιουργεί προδιάθεση για διάφορες νευρολογικές ασθένειες (Altzheimer, άνοια, πάρκισον)

 

 

2. Θραύσεις αλυσίδων DNA

 

To 2005 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος όπου συμμετείχαν 12 μεγάλα ερευνητικά κέντρα από 7 ευρωπαϊκές χώρες (πρόγραμμα Reflex, υπεύθυνος προγράμματος ο Καθηγητής Frans Adlkofer)

 

Τα πειράματα αυτά ανέδειξαν μαζικές θραύσεις αλυσίδων DNA κάτω από την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μάλιστα για εντάσεις πολύ κάτω από τα επίσημα όρια επικινδυνότητας.

 

Οι θραύσεις αυτές ήταν αμφίπλευρες ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε υποβάθμιση του φυσιολογικού μηχανισμού επιδιόρθωσης βλαβών που διαθέτει ο οργανισμός.

 

3. Απομάκρυνση ιόντων ασβεστίου από τις κυτταρικές μεμβράνες

 

4. Διέγερση σύνθεσης πρωτεϊνών του στρές

 

5. Χρωμοσωμικές μεταλλάξεις και άλλα.

 

 

                                                                                           Επιστροφή στην αρχή στης σελίδας

Κεραία κινητής τηλεφωνίας ώς θερμοσίφωνας.

Καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας μέσα σε πάρκο

Κεραία κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένη σε φοίνικα